Responsive image

Κάριτας


Κάριτας σημαίνει «ευσπλαχνία». Οι δράσεις της ενοριακής μας Κάριτας, για την ανακούφιση των αναγκεμένων, αρθρώνονται σε 7 άξονες:

 1. Κέντρο ακρόασης:
  Είναι η πιο πρόσφατη δραστηριότητα και προσφέρεται σε όλους τούς κατοίκους τής Δυτικής Πελοποννήσου, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή εθνικότητας. Το Κέντρο Ακρόασης είναι ένας ασφαλής χώρος, στον οποίο οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται τυχόν ζητήματα, δυσκολίες και προβληματισμούς που υπάρχουν στη ζωή τους. Τέτοια ζητήματα μπορεί να είναι πρακτικού ή γραφειοκρατικού χαρακτήρα, αλλά και ψυχολογικής διάστασης. Λειτουργεί κάθε Τρίτη πρωί, από τις 10:00 ώς τις 12:00.
 2. Τομέας φυλακών:
  Ο Εφημέριος ή ο Διάκονος, μαζί με δύο μέλη τη Κάριτας, επισκέπτονται τακτικά τις φυλακές, προσφέροντας σε περίπου πενήντα έγκλειστους θρησκευτική, ηθική και πνευματική ενίσχυση, καθώς και τα απαραίτητα εφόδια για την προσωπική τους καθαριότητα, είδη ρουχισμού, υποδήματα και άλλα.
 3. Τομέας επισκέψεων κατ’ οίκον:
  Τέσσερα μέλη που ανήκουν στον τομέα αυτό πραγματοποιούν επισκέψεις σε ασθενείς και άτομα τρίτης ηλικίας, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο επικοινωνίας, αγάπης και σχέσεων με αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο, τους αδύναμους και τους ανθρώπους που είναι μόνοι. Εάν θέλετε κι εσείς να επισκεπτόμαστε κάποιον δικό σας άνθρωπο, δεν έχετε παρά να μας το ζητήσετε!
 4. Τομέας μεταναστών:
  Δύο κυρίες, μέλη του τομέα, ασχολούνται με τους μετανάστες και τις ανάγκες τους. Προσφέρονται καφές και κεράσματα κάθε Κυριακή, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας στα αγγλικά, ενώ παράλληλα η Κάριτας συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, για τη διεκπεραίωση εκτάκτων υποθέσεων.
 5. Τομέας επιμέλειας κοιμητηρίου:
  Πραγματοποιείται καθαρισμός και εξωραϊσμός του παρεκκλησίου, των μνημάτων για τα οποία δεν υπάρχουν πια ζώντες συγγενείς να τα φροντίσουν αλλά και γενικά όλου του Καθολικού Τμήματος του Α’ Κοιμητηρίου Πατρών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προετοιμασία του χώρου για τις δύο μεγάλες ετήσιες ιερές ακολουθίες: τη Μ. Παρασκευή και τις 2 Νοεμβρίου, ημέρα προσευχής για τους κεκοιμημένους. Κάθε χρόνο, κατά τις δύο αυτές ημέρες, τελείται υπαίθρια ακολουθία στις 15:00, μπροστά στο παρεκκλήσιο της Παναγίας των Χαρίτων, με συμμετοχή πλήθους κόσμου, καθολικών και μη.
 6. Τομέας εκδηλώσεων:
  Όλα τα μέλη συμμετέχουν και προσφέρουν το χριστουγεννιάτικο τσάι, το οποίο, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημειώνει η εκδήλωση, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται δύο φορές. Μια άλλη σημαντική εκδήλωση είναι η χριστουγεννιάτικη έκθεση δώρων, που αρχίζει στις 29 Νοεμβρίου, παραμονή της πανήγυρης του Αγ. Ανδρέα, και παραμένει ανοικτή για δύο περίπου εβδομάδες.
 7. Τομέας «παρέας»:
  Βρίσκεται ήδη στον 5ο χρόνο λειτουργίας και οργανώνει κάθε Τρίτη συναντήσεις στην ενοριακή αίθουσα, ανοιχτές σε όλους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιστημονικές παρουσιάσεις ενδιαφερόντων θεμάτων με ανοιχτό διάλογο, κινηματογραφικές βραδιές, ανασκόπηση παλαιών φωτογραφιών, ομαδικά παιχνίδια, ψυχαγωγία με μουσική ρετρό και πολλά άλλα. Σας περιμένουμε κι εσάς στην παρέα μας, κάθε Τρίτη στις 18:30 (όταν ισχύει η χειμερινή ώρα) ή στις 19:30 (όταν ισχύει η θερινή ώρα).