Η Ενορία μας

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Η πρώτη παρουσία  Καθολικών στην Πάτρα, ανάγεται στο 1828, όταν, ξένοι διπλωμάτες, αλλοδαποί έμποροι, ψαράδες από τη Νεάπολη και Μαλτέζοι, με ή χωρίς τις οικογένειές τους, μετανάστευσαν στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Η μετανάστευση συνεχίσθηκε όλο τον 19ο αιώνα και έτσι αυτοί οι καθολικοί αποτέλεσαν τον πυρήνα της Καθολικής Κοινότητας της Πάτρας. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών, κυρίως αλιείς, εργάτες, κτίστες κ.τ.λ. κατοικούσαν σε μία λαϊκή συνοικία, κοντά στον Άγιο Διονύσιο, ενώ κάποιοι άλλοι που ασχολούντο με την γεωργία διέμεναν στην Άνω πόλη. Σημείο αναφοράς τους ο Καθολικός Ναός του Αγίου Ανδρέα στην οδό Μαιζώνος. Ο σημερινός Ναός άρχισε να χτίζετε το 1925 στην θέση του παλαιού (1838 – 1841). Η ενορία του Αγίου Ανδρέα πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αριθμούσε αρκετές χιλιάδες καθολικούς, ενώ μετά την απελευθέρωση και συγκεκριμένα στα τέλη του 1945 ο πληθυσμός της αποδεκατίσθηκε, καθώς απελάθηκαν στην Ιταλία όσοι είχαν Ιταλική υπηκοότητα. Σήμερα η ενορία μας αν και αριθμητικά περιορισμένη κυρίως λόγω του δημογραφικού, εθνολογικά αποτελείται από Έλληνες, Αλβανούς, Φιλιππινέζους και άλλους αλλοδαπούς, συμβιώνοντας αρμονικά και Χριστιανικά, πάντα με την ποιμαντική καθοδήγηση του  εφημέριου μας. Σε ότι αφορά την διατήρηση των δεσμών των ενοριτών με την εκκλησία, σημαντικό ρόλο παίζει το έργο των θεσμών της ενορίας μας, διοργανώνοντας εθελοντικές, πνευματικές και ψυχαγωγικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Για περισσότερα ιστορικά στοιχεία πατήστε εδώ

Οι Θεσμοί της Ενορίας μας

Διαχειριστική επιτροπή

Η Διαχειριστική Επιτροπή αποτελείται από καταρτισμένους ενορίτες, ικανούς να συμβουλεύουν υπεύθυνα τον εφημέριο και να βοηθούν στην ανάληψη δράσεων για την αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του ναού. Σκοπός της Διαχειριστικής Επιτροπής είναι να εξασφαλίζει, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικά περιόδους, τους απαραίτητους πόρους, ώστε να μπορούν οι υπόλοιποι θεσμοί της ενορίας να λειτουργούν απρόσκοπτα. Οι επιστημονικές ειδικότητες των μελών (πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι, οικονομικοί αναλυτές, ορκωτοί λογιστές) εξασφαλίζουν τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της Επιτροπής προς όφελος του ναού και των ποικίλων δραστηριοτήτων που η ενορία μας αναλαμβάνει και προάγει. Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, όπως και των υπολοίπων θεσμών, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

CARITAS

CARITAS  σημαίνει «ευσπλαχνία». 

Οι δράσεις της ενοριακής μας Κάριτας, για την ανακούφιση των αναγκεμένων, αρθρώνονται σε 7 άξονες:

Μικτή Χορωδία


Το 1885 δημιουργήθηκε από ομάδα πατρινών χορωδών η Μικτή Χορωδία του Ιερού Καθολικού Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών, η οποία έψαλλε θρησκευτικούς ύμνους τις Κυριακές και τις επίσημες εορτές.

Ο Αυστριακός αρχιμουσικός Αλβέρτο Άντλοβιτς έφθασε στην Πάτρα την ίδια περίπου χρονική περίοδο, προκειμένου να εκπαιδεύσει την μπάντα που είχε δημιουργηθεί από καθολικούς, κι έτσι διηύθυνε και τη χορωδία εκείνης της εποχής. Εκτός από τον Άντλοβιτς, τη χορωδία διηύθυνε και ο Κερκυραίος Grek, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη έργων στην ενορία του Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα και για σειρά δεκαετιών τη χορωδία διηύθυνε ο εφημέριος και οργανίστας π. Ιωάννης Σινιγάλιας. Ακολούθησαν διαδοχικά οι εφημέριοι π. Γεώργιος Βαρθαλίτης και π. Νικόλαος Γαβαθάς, αξιόλογοι μουσικοί και μαέστροι.

Σήμερα, οργανίστας και μαέστρος είναι ο κ. Νίκος Σινιγάλιας. Διευθύνει τη χορωδία από το 1988, αδιαλείπτως και με μεγάλη επιτυχία, και θεωρείται ο αναμορφωτής της, καθώς στις μέρες του έχουν παρουσιαστεί έργα εντός και εκτός του ναού με μεγάλη επιτυχία. Ενδεικτικά, το 2006, όταν η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η χορωδία εκτέλεσε σε παγκόσμια πρώτη τα μέρη της Λειτουργίας του Άντλοβιτς. Έχουν επίσης παρουσιαστεί και έργα άλλων μουσουργών, όπως το «Stabat Mater» του Pergolesi και η Λειτουργία του Leo Delides, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Πατρών, το 2008 και το 2009 αντίστοιχα. Πρόκειται για δύο εκδηλώσεις σταθμούς για τη Μικτή Χορωδία του Ιερού Καθολικού Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Τέλος η χριστουγεννιάτικη συναυλία, με ύμνους από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, έχει γίνει εδώ και χρόνια θεσμός στα θρησκευτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας και προσφέρεται κάθε χρόνο με πολύ αγάπη και εκτίμηση στο φιλόμουσο κοινό της πόλης μας.

Σύλλογος Καθολικών

Ο Σύλλογος Καθολικών Ενορίας Αγίου Ανδρέα Πατρών ιδρύθηκε το 2018 και απευθύνεται σε όλους τους καθολικούς της ενορίας μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Σκοπός του είναι η αρωγή στην ποιμαντική ζωή της ενορίας, σε κάθε επίπεδο και θεσμό, η εκπροσώπηση του καθολικού κόσμου της ενορίας μας σε εθνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, η υπεράσπιση των δικαίων και δικαιωμάτων της ενορίας μας και τέλος η σύσφιξη των σχέσεων και η αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη τού Συλλόγου, μέσω της διοργάνωσης πνευματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που στοχεύουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και στην τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος των καθολικών αλλά και των πολυάριθμων φίλων της ενορίας μας, οι οποίοι ανήκουν σε άλλα χριστιανικά δόγματα.

Τρέχον Δ.Σ. Πρόεδρος :  Ιωσήφ Απατάγγελος,  (6972028131), Αντιπρόεδρος : Τώνια Στέλλα – Μπάση, Γραμματέας: Στόλλας Δημήτρης,  Ταμίας: Μιχαήλ Καλπουρζίνης, Μέλος: Μιχαήλ Κρότσης

Κατηχητικά Τμήματα

Στην ενορία μας η κατήχηση αρχίζει στην ηλικία των 3 ετών και ολοκληρώνεται σ’ εκείνη των 100! Συγκεκριμένα, ένα δυναμικό επιτελείο εθελοντών κατηχητών λειτουργεί τα εξής τμήματα:

Νεολαία

Το πλάνο λειτουργίας της νεολαίας Αγίου Ανδρέα Πατρών βασίζεται στις πρόσφατες προτάσεις των ίδιων των νέων από όλη την Ελλάδα, όπως αυτές συλλέχθηκαν και έτυχαν προσεκτικής επεξεργασίας. Έτσι προβάλλεται ο Χριστός, άμεσα ή έμμεσα, μέσω της λατρείας, των εθελοντικών δράσεων, της νεανικής συντροφιάς κ.α.

Συγκεκριμένα, η νεολαία της ενορίας μας διοργανώνει:

– Λατρευτικές ακολουθίες για όλους τους ενορίτες, προετοιμασμένες από τους ίδιους τους νέους

– Ανάληψη ποικίλων εθελοντικών δράσεων: επισκέψεις και προσφορές σε κοινωφελή ιδρύματα, σε ανήμπορους ηλικιωμένους, δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, κατασκευή χειροτεχνιών κ.α.

– Ανοιχτές συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες, πάνω σε θέματα που απασχολούν τους νέους, όπου παράλληλα τεκμηριώνεται και η άποψη της Εκκλησίας

– Προσκυνηματικές εκδρομές

– Επιδίωξη συναντήσεων με διαφορετικούς νεανικούς ομίλους και προώθηση αδελφοποιήσεων μεταξύ τους (όπως πχ. με τις συμμετοχές μας σε Πανελλήνιες Συναντήσεις και με τη διοργάνωση της καλοκαιρινής κατασκήνωσης στη Ζάκυνθο).

– Όλες οι δράσεις της νεολαίας ανακοινώνονται έγκαιρα, για να συμμετέχουν όσοι νέοι το επιθυμούν, ανεξαρτήτως δόγματος.